Med bakgrund i jakthundklubbar
Insändare av Svenska Stövarklubbens utställningsansvarige - Thomas Eriksson
Frågan om exteriördomarnas ålder och antal som dömer jakthundsraserna har på nytt kommit upp. Som ni kanske mins så var det Svenska Stövarklubbens ambition att försöka hitta ett antal kunniga och intresserade yngre kandidater till domarskåret.
För att komma i fråga är det ett krav är att vara ringsekreterare som utbildas av SKK Länsklubbar. Det har ibland uppfattats som ett hinder då det är lokala behov av ringsekreterare som styr när utbildningar genomförs.
Nedan redovisar jag ett initiativ från SKK Utställningskommitté där det går att ordna en ringsekreterarkurs som en kombination med TEAMS- och fysiska möten vilket innebär att det skulle gå att genomföra detta på en eller flera platser i landet beroende på hur många som är intresserade och var de är bosatta.
Ett PM med nedanstående innehåll sändes ut i maj 2022 till klubbar enligt sändlista. Intresset har varit svalt och endast något enstaka namn har dykt upp. Jag gör ett nytt försök då det finns ny information om ringsekreterarutbildning som kanske kan öka intresset bland medlemmar i special-, lokal- och rasklubbar.
Vi kan konstatera att vi har en åldrande domarkår och begränsad nyrekrytering av exteriördomare med bakgrund ifrån jakthundklubbarna. Vi behöver hitta och uppmuntra intresserade yngre förmågor, inom våra egna led, som kan och vill utbilda sig till exteriördomare för våra jagande hundar.
Inom Svenska Stövarklubben har frågan varit aktuell under några år och har nu konkretiserats i detta förslag. Förhoppningsvis kan vi driva frågan vidare i ett gemensamt projekt.
Mot bakgrund av detta vill Svenska Stövarklubben vända sig till övriga jakthundklubbar med en uppmaning att försöka hitta och uppmuntra lämpliga yngre kandidater att söka till exteriördomarutbildning.
Min idé är att vi inom jakthundklubbarna kan finna former för att underlätta för dessa personer genom att anordna träffar där vi kan låta intresserade ”prova på hur det känns att stå mitt i ringen”. Det kan bli träffar på kanske tre platser i landet, norr, mitt och syd, lite beroende på var de intresserade bor. Jag ser framför mig utbildning i anatomi och bedömningsteknik och några praktiska moment under trygga och utbildande former.
Det är önskvärt att ni i special- lokal- och rasklubbar aktivt arbetar med att sprida informationen och uppmuntra de som ni känner till inom era respektive klubbar att anmäla sitt intresse. Inom Svenska Stövarklubben kommer denna fråga att tas upp vid en ordförandeträff den 10 december.
Vi är så många jakthundklubbar att vi med måttliga insatser av pengar gemensamt kan ta detta projekt i hamn.
Det är viktigt att framhålla att detta projekt inte på något sätt är något försök att kringgå SKK utbildningsplan och uttagningsprocess utan ett försök att inspirera personer ur våra klubbar att söka sig till exteriördomarutbildning med så goda förutsättningar som möjligt.
Projektet är förankrat med SKK och domarkommitténs ordförande Bo Skalin som är väl medveten om problemet och ser positivt på detta initiativ.
Gör vi rätt kommer eleverna att vara väl förberedda när de söker sig till de obligatoriska stegen i SKK utbildning som central kurs, teoretiskt centralprov och praktiskt inträdesprov.
Nästa preparandkurs är planerad till 2028 så det finns tid att i god ordning genomföra detta projekt. Det kommer inte att vara en preparandkurs enbart för våra kandidater utan SKK uttagningskriterier och urvalsprocess kommer att gälla.
Tidsplan
Utan att gå händelserna i förväg är det dock på sin plats att skissa på en grov tidsplan.
Våren 2024
- Respektive jakthundklubb bereder frågan och fattar beslut om deltagande i projektet. Beslut så snart det går dock senast under mars månad.
- Projektgrupp bildas och ges formellt uppdraget att göra en projektplan och budget.
Kartläggning av kandidater till utbildning
- Klubbarna ser över vilka som kan vara intresserade och villiga att påbörja en väg in i exteriördomarvärlden. Arbetet kan påbörjas omedelbart.
Ringsekreterarutbildning
- Möjligheter till ringsekreterarutbildning kartläggs.
- Normalt sker ringsekreterarutbildning i SKK och Länsklubbarnas regi.
- Där sådan utbildning är planerad kan de intresserade anmäla sig.
- Nyhet. SKK Utställningskommitté har tagit fram en digital utbildningsplan för ringsekreterare. I planen finns praktiska moment som kräver närvaro. I övrigt ingår Teams eller Zoom möten och självstudier. Detta upplägg kommer att passa oss eftersom deltagare kan komma från hela landet.
- När vi har ett antal intresserade tas kontakt med SKK och utbildningen planeras i tid och platser.
- Värt att komma ihåg är att efter utbildningen skall elev- och aspiranttjänstgöringar genomföras före auktorisation.
När vi har ett antal intresserade tas kontakt med SKK för vidare planering.
Utbildning till exteriördomare
SKK Regler och riktlinjer för utbildning av exteriördomare
Ur SKK regelverk har jag kopierat vad som formellt krävs för att bli antagen och utbildningsgången fram till färdig domare. Det kan synas mäktigt men med intresse och hängivenhet är det möjligt.
Formella krav och utbildningsgång
- Medlemskap i SKK-organisationen
- Mångårig uppfödarerfarenhet eller motsvarande
Här har jag med flera påpekat att mångårig jaktprovsverksamhet och att ha tränat jakthundar till jaktprovsmeritering och i förekommande fall låtit hanhundar gå i avel måste få betydelse när denna punkt skall värderas. Frågan har nu diskuterats med domarkommitténs ordförande och förståelse finns så att detta kan inrymmas under ”motsvarande erfarenhet”. - Ringsekreterarauktorisation med ett flertal tjänstgöringar
Denna punkt är det bara att ta tag i så fort som det går genom att ta kontakt med den lokala Kennelklubben och anmäla sig till kursen så fort som möjligt. - Central kurs i Anatomi samt Regler och bedömning
- Godkänt teoretiskt centralprov i Anatomi respektive Regler och bedömning
Dessa punkter handlar om att läsa in den kunskap som krävs. Inte omöjligt men kräver tid och målmedvetenhet. - Godkänt praktiskt inträdesprov
- Stor kynologisk erfarenhet Se ovan.
- Brett hundintresse
- Erfarenhet av och handlag med hund
- Förmåga att uttrycka sig väl i tal och skrift
- Goda språkkunskaper
- Förmåga att fatta beslut i pressade situationer
- Stor integritet
- God iakttagelse- och koncentrationsförmåga
Det finns naturligtvis mycket att säga om de övriga punkterna men jag tycker att rubrikerna talar för sig själv. En fara ligger i att man tar lite för lätt på arbetsinsatsen inför de skriftliga proven och det brukar straffa sig. Jag säger inte detta för att skrämma någon utan av omtanke. Det är bättre att anstränga sig före provet än att måsta göra om.
Central kurs
En tredagarskurs i Anatomi samt Regler och bedömning arrangerad av SKK centralt för personer som har för avsikt att söka till preparandkursen för blivande exteriördomare.
Deltagande i kursen är obligatoriskt.
Teoretiskt centralprov
Ett teoretiskt centralprov ska avläggas i ämnena Anatomi respektive Regler och bedömning, med godkänt resultat.
Praktiskt inträdesprov
Ett praktiskt inträdesprov ska avläggas med godkänt resultat.
Remissförfarande
Yttrande gällande den sökandes lämplighet till domarutbildning begärs av SKK från berörd special- och länsklubb.
Intervju
SKKs domarkommitté (DK) tar med hänsyn till de sökandes kvalifikationer, ut dem som ska kallas till intervju. De lämpliga kallas till preparandkurs.
Preparandkurs
Kursen hålls under sex dagar och avslutas med en examination i praktisk bedömning.
Godkännande leder till behörighet som domarelev.
Elevtjänstgöring i grundutbildningen
Efter fullgjorda elevtjänstgöringar kallar DK till aspiranttjänstgöring.
Aspiranttjänstgöring i grundutbildningen
Efter fullgjorda aspiranttjänstgöringar auktoriserar DK personen för aktuell ras.
Auktoriserad exteriördomare
I och med att en person erhållit auktorisation på sin första ras i grundutbildningen så är han/hon därmed av SKK auktoriserad exteriördomare.
Utbildningsplan
Närvaro vid bruks-, jakt- och vallhundsprov
Frågan om närvarokrav vid bruks-, jakt- och vallhundsprov handhas av specialklubben
(gäller raser där provmerit krävs för erhållande av SE UCh).
SKK genomför preparandkurser där de som klarat de krav som finns utbildas till exteriördomare. Det är en lång och i många fall påfrestande väg att vandra som kräver intresse och hängivenhet innan man är klar att döma sin första utställning.
Den preparandkurs som kan bli aktuell för ”våra” adepter startar 2028 (Enligt vad jag vet just nu). Det är långt borta kan tyckas.
Det tar tid att utbilda sig till ringsekreterare och SKK uttagningsprocess tar sin tid.
Det är kanske bra att vi har lite tid till förfogande. Det viktiga är att vi kommer igång och hittar intresserade och lämpliga kandidater.
Vi vill ha svar på om ni i respektive klubb är intresserade av att vara med före 1 mars med ett namn på kontaktperson.
I nästa steg när vi har ett antal som vill utbilda sig till ringsekreterare tas kontakt med SKK Utställningskommitté för planering av kurs. Namn på intresserade kan mailas till mig , (
Efter detta kan vi planera vidare.
Thomas Eriksson
Utställningsansvarig i Svenska Stövarklubben
Som orientering
SKK Domarkommitté