måndag, 20 januari 2020 11:07

Ta bättre bilder med mobilen

SISK-kalender 2020 SISK-kalender 2020 Foto: Sanna Steinwall

Den bästa kameran är den du har med dig....

Har du en digitalkamera och fotograferar mycket är den här lilla guiden kanske inte för dig. Meningen med tipsen är att fler skall fotografera och fotografera bättre så att bilderna blir mer användbara till fler saker.

Bilderna för internetanvänding såsom facebook och hemsidor skiljer sig i upplösning mot bilder som används i trycksaker. Vad är DPI och PPI?
DPI och PPI är måttenheter för upplösning. En bild är uppbyggd av ett antal punkter (på bildskärmar - pixlar) och det är antalet sådana per yta som avgör bildens kvalitet. DPI betyder dots per inch och PPI betyder pixels per inch.
För internetbilder så används ppi på 72, men det är egentligen skärmupplösningen som styr, medan för tryck är det önskvärt med 300 dpi. För lågt dpi gör att bilderna pixlar.
Webben kräver lägre PPI än papper, främst på grund av att du kan bakgrundsbelysa din datorskärm och därmed överbrygga glappen mellan pixlarna med ljus.

För att göra det enkelt - ställ in telefonen på max upplösning så blir bilderna stora. Däremot så får färre bilder plats på telefonen, det går att lösa genom att spara ner och lagra bilderna på t.ex. en dator eller i molnet.
Zooma inte, beskär hellre eller gå närmare, att zooma innebär på mobilen egentligen att du förstorar bilden på bekostnad av bildupplösningen.


En bild som ser bra ut på skärmen kan pixla rejält i tryck.

Liggande och stående bilder.
Fotograferandet med mobiltelefoner har ökat och så har även antalet stående bilder eftersom det är så folk tittar i sina telefoner.
Det liggande formatet tilltalar ofta betraktaren bättre och upplevs mer inbjudande. Formatet kallas ofta 'landscape'. Det är övervägande liggande bilder som används i tryck. Är du osäker på vad dina bilder skall användas till, ta både liggande och stående.
Till SISK´s hemsida används helst liggande bilder medan till Facebooksidan kan både stående och liggande med fördel användas.

Ren lins.
Det kan låta självklart men få gör faktiskt rent linsen. Damm och smuts ger korniga bilder, ha med en liten putsduk och gör rent linsen då och då.

Stå still.
Försök att hålla telefonen still medan du fotograferar så blir bilderna skarpare. På många telefoner går det även att "knäppa" en bild med volymknappen vilket gör att stabilare bilder kan tas.
Vissa telefoner har funktion bildstabilisering som minimerar skakningsoskärpa i bilderna.

Ta många bilder.
Fördelen med digitala-bilder är att den enda begränsningen i antal bilder är lagringsmöjligheten. Ta många bilder och välj sedan ut de bästa i lugn och ro.

Lär dig din telefon/kamera
Telefonerna får fler och fler funktioner. Lär dig dom viktigaste. Vill du bli en ännu bättre fotograf, använd google och lär dig om bildkomposition, ljus etc. etc.

Bilder till SISK
Redigera inte bilderna för mycket, spara en originalversion av bilden utan filter eller annan åverkan av bilden. Webbmaster eller den som skall göra trycksaken kan själv fixa till bilden så att den passar bild och formspråk. Fotografens namn får gärna framgå om du som fotograf önskar, men då helst inte redan i bilden då vi inte vet hur den skall beskäras. I en trycksak önskar vi även att använda så få typsnitt som möjligt och själva bestämma vilket.

SISK-kalendern
För att få in så många bilder som möjligt och i olika miljöer så har vi satt upp en egen e-postadress för kalendern.
Maila följande till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

1. Bild.
2. Namn på hund.
3. Namn på fotograf om det skall anges.
4. Tillfälle och datum.

­