onsdag, 26 april 2017 14:56

Mammut – Årets Irländare & Årets Unghund i SISK

Niklas med Norrlands Guidens Mammut - Fjällpokalvinnaren 2016 & 2017 Niklas med Norrlands Guidens Mammut - Fjällpokalvinnaren 2016 & 2017 Foto: sisk.se

Vilket fantastiskt år för Niklas och hans Mammut.

Niklas Sundberg har och har haft flera bra och framgångsrika hundar.  Titta bara på systrarna Gasa och Glöda.
Den på pappret kanske inte lika starka Glöda parades med Heggelifjellets Oter, två vinnarskallar vars kombination skulle bli en mycket lyckad parning.

Mammut är enkel att jobba med då hennes utvecklingen kommit stegvis. Första prov-våren började med 2 st. tvåor följt av en 1:a i unghundsklass.
Under hösten användes Mammut flitigt på jakt och guideuppdrag av Niklas och sambon Elisabeth. Mammut visade sej ha en kyla och ett förnuft i fågelbehandlingen som gjorde att hon utvecklades vidare.
- Under mina guideuppdrag så mörkade jag att hon var så ung. Jag ville inte få höra att jag kom med en valp för dyrt betalande gäster, berättar Niklas.

Hon gjorde knappast någon besviken. Hon startades i öppen klass 16 månader gammal och det blev direkt en biljett till segrarklass.
Elisabet ställde henne i segrarklass och de fick där 2:a SKL med CK. Därefter kom fjällpokalen som hon vann med 1:a UKL HP. Två dagar senare ställdes hon återigen i segrarklass som hon vann med CACIT. Alltså bara 16 månader gammal!

Under vintern 2017 startades Mammut i Bruksvallarna och på den första starten så vann hon Segrarklassen med CERT. I Hemavan, någon helg senare, vann hon SM-kvalet med Cert och slutade 3:a i SM finalen. Som grädde på moset vann Niklas andra hund Erin Vom Kapellenpfad SM.

Dagen efter det så var det dags för vinterfjällpokalen som Mammut vann med 1:a UKL/HP.
Niklas svarar på hur det blev det så här? - Jag tror att jag hade tur att få en hund med bra förutsättningar där hennes klokhet gjorde att hon utvecklades optimalt under de många jaktturerna. Det har fällts fågel från första jaktdagen. Ingen skillnad har gjorts med tanke på hennes ålder under jakten. Då gäster har betalt för jakt så skjuts det på det som lättar under utredning. Jag är inte heller någon finlirare i det avseendet. Hybris eller inte nog blev hon en Mammut nog.

 

norrlandsguiden erin
SM Vinnaren 2017 - Erin vom Kapellenpfad

­