×

Varning

JUser: :_load: Det går inte att ladda användare med ID: 358
måndag, 03 november 2014 09:03

Framgång för Sverige i VM 2014

Amir med Remkilens Qwiss och Agneta med Red Garlic's Juicy Fruit och Red Garlic's Gourme

St Hubertus är en stor tävling i Medelhavsländerna, där ca 17 länder deltog i år och Italien stod som värdland. Hubertus går ut på att jaga över din hund och man blir bedömd som ett ekipage med lika många poäng för hundens som förarens prestationer. Domarna tittar på bland annat vapensäkerhet, skytteförmåga, hundens sök, viltfinnarförmåga, apportering samt samarbetet mellan hund och förare.

När jag åkte till Italien för att starta i St Hubertus hade jag inte så stora förväntningar varken av mig själv eller min hund, men tävlingsmänniska som jag är vill jag aldrig bara vara en deltagare, ett namn, i en tävling. Jag startade med Remkilens Qwiss "Lexus" - min 2 åriga irländska setter som har visat sig vara en mycket duktig hund och som kommer från Thore Sandströms kennel. Qwiss har goda meriter redan sedan tidigare, bl.a. Årets bästa Brittiska hund 2013.

St Hubertus gick av stapeln på Söndagen den 26 Oktober i Toscana, med 27 startande ekipage. Vi hade släpptid på 20 min och efter två fina fågeltagningar med fällning på rödhöns hade jag säkrat min plats i finalen genom att vinna min grupp. I Finalen sökte Lexus av marken gudomligt och presenterade 2 nya fågeltagningar och eftersom varken Norge eller Italien lyckades skapa en jaktbar fågelsituation, stod jag i slutet av dagen som vinnare!

Nästa år går VM i Serbien, jag ser fram emot att få försvara min titel och hoppas på fler fina jaktminnen!

/Amir Saidizand

 

Amir Saidizand vann med irländska settertiken Remkilens Qwiss (Lexus) i St Hubertus-klassen vid VM för stående fågelhundar i Toscana, Italien. Grattis Amir och Lexus!

Hela Europa intresserar sig för vår typ av irländsk setter, som har en naturlig reviering (vindbruk), precisa fågeltagningar och att hundarna håller till en aktningsvärd ålder. De allra flesta hundarna slutar att tävla vid 6 års ålder. I St Hubertus (praktisk jakt där ekipaget hund och förare bedöms) deltar en från det kontinentala laget och en från det brittiska laget för det brittiska laget var det Amir som representerade Sverige.

Det har aldrig varit så stora framgångar för Irländska settern i VM som 2014!

Det blev fler framgångar för irländska settern i tävlan om bästa brittiska fågelhund placerade sig irländska setterhanen Chim Ros Furlan, förd av Gerzinec Franko, från San Marino till en 2:placering i VM. Själv lyckades jag placera mig på en 4:e plats individuellt med Red Garlic's Juicy Fruit efter två dagars hårt arbetande i de italienska alperna på höjden 600-800 m. Det var som att släppa hund i botten av Dundrets slalombacke, eller den allra brantaste backen i Funäsdalen, för att sedan avsluta efter 15 minuter på toppen. En dag så blev det sju slalombackar för mig, dagen efter var svår. Domarna följde släppen med kikare, och två sidodomare som var i god kondition sprang uppför berget. Red Garlic's Juicy Fruit erövrade Excellent, Tres Bon och blev placerad som nr 4:a individullt i VM.

Det var gott om fågel, rapphöns (fridlyst), redlegs (rapphöna) och fasaner i underbara biotoper för fåglarnas överlevnad, småskaligt jordbruk, stenmurar, häckar, potatis- och olivodlingar. Markerna som VM gick på var skänkta till italienska jägarförbundet som provmark. Det är många minnen man har med sig hem, ett av dem är marken som jag fick gå i under mitt Hubertus-prov brant slalombacke med rödklöver, prästkragar och strålande väder, sju fågelsituationer, två vilda rapphöns flockar och en fasan, samt 14 redlegs fördelat på 4 situationer. Tre bom och ingen placering, men vilken upplevelse. Nästa år så kommer jag att drillas av Amir, för är det något jag vill vinna så är det St, Hubertus.

VM börjar med att man har ett för VM, Medelshavscupen som går över två dagar. I Medelhavscupen blev jag placerad på bronsplats med Red Garlic's Juicy Fruit. Efter ett fantastiskt fältarbete så presenterar hon en flock 13 st rapphöns en meter framför näsan, och mer precis kan man inte vara. Hon tilldelas R-Cacit, plac 2, excellent.
Red Garlic's Gourme erövrade Excellent i en ålder av 9 år och Red Garlic's Epixe erövrade ett Tres Bon.

Nu är Europa mogen för våra nordiska irländska setter med blod från amerikanska linjer. Europa upplever att vi har stora, harmoniska och typiska irländska settrar, fart, stil, fågeltagningar och vackra stånd. Det är dags att planera nästa stora äventyr irländsk setterklubbens huvudprov i Frankrike 2015 i mars.

/Agneta Andersson

­